Тесто за пица с миксер

Mixer

Няма нужда да си цапате ръцете, но е важна последователността, в която поставяте съставките.

/ Общо време: 15 мин + 4 ч. за втасване

 Съставки:

  • 500 мл вода
  • 600/800 гр. брашно
  • 20 гр. сол
  • 2,5 гр. суха мая (6,5 гр.- прясна )

Начин на приготвяне:

  1. Поставете цялото брашно в купата за месене и оставете машината да работи за една минута, като по този начин дадете възможност на брашното да се обогати с въздух. Още по-добър начин, но непрактичен – е пресяването на брашното през сито.
  2. Мая: Сложете маята в брашното и включете миксера с брашно и мая за около една минута. Влагата на брашното ще бъде достатъчна, за да активирате маята (валидно само с използването на прясна мая)
  3. Вода: поставете около 90% от водата , като внимавате да е с правилната температура. Нека се меси в продължение на 6-7 минути и после с бавно промиване се изсипва останалата вода.
  4. Сол: Разпределете я възможно най-равномерно в тестото. Нека се меси в продължение на 1-2 минути, докато сместа погълне всичката сол.
  5. Олио: Маслото е ключова съставка в тестото и се препоръчва използването на студено пресован зехтин. Добавете го след солта. Така по-добре се абсорбира от тестото.
  6. Оформете топки и ги поставете в кутия, при стайна температура, в продължение на три или четири часа, което е абсолютния минимум, необходим за втасване.